Project Description

Pediment, în arhitectură, gang triunghiular care formează capătul pantei acoperișului pe o porticoasă (zona, cu un acoperiș susținut de coloane, care duce la intrarea unei clădiri); sau o formă similară folosită decorativ peste o ușă sau fereastră. Flota a fost caracteristica încoronată a frontului grecesc al templului. Suprafața triunghiulară a peretelui, numită tympanum, se sprijină pe o trompă (o bandă compozită de mulaje orizontale) purtată peste coloane. Timpanul a fost adesea decorat cu sculptură, la fel ca în Parthenon (Atena, 447-432 î.Hr.), și a fost întotdeauna încoronat de o cornișă de grădinărit sau înclinată.

Romanii au adaptat figura ca o formă pur decorativă pentru a termina ușile, ferestrele și în special nișe. Pedometrele lor au apărut frecvent într-o serie formată din forme triunghiulare și curbate alternante, un motiv revigorat de designeri italieni de renascentist; Exemple deosebite sunt ferestrele de fereastră ale pianului nobile (podea deasupra parterului) al Palazzo Farnese (Roma, început în 1517), construit de Antonio da Sangallo cel Tânăr.

Ca urmare a unui precedent roman mai târziu, în care linia de cornișă este ruptă înainte de a ajunge la apex, designerii din perioada barocului au dezvoltat multe soiuri de fantani framantat, derulate și invers curbate, exemple de care pot fi văzute pe Biserica San Andrea al Quirinale (Roma, 1658-70) de Gian Lorenzo Bernini.

În unele cazuri, proiectanții chiar au inversat direcția formei, astfel încât punctele înalte ale unui peduncul rupt s-au îndreptat mai degrabă către exteriorul compoziției decât spre centru; și în construita Churrigueresque, sau târziu Renaissance, arhitectura din Spania, mici secțiuni de pediment au fost folosite ca motive decorative.